vitamina D

Vitamina D si testosteronul

Nutritionisti si cercetatori in domeniul sanatatii sustin de ceva vreme ca o cantitate corespunzatoare de vitamina D consumata se pare ca va creste si nivelul de testosteron din organism. Dovezile prezentate pentru sustinerea acestei afirmatii constau in diversi indicatori fizici – performante atletice imbunatatite si un nivel crescut al rezistentei, in principal; in acest scop au fost masurate performantele la subiecti ce luau suplimente cu vitamina D, si la subiecti ce nu erau supusi acestui tratament.

Vitamina D exista in natura in doua forme, respectiv D2 si D3. Dintre acestea doua, D3 este varianta cea mai abundenta, si este produsa de piele cand este expusa la razele soarelui, pe langa faptul ca se gaseste si in unele alimente. Daca se priveste indeaproape structura chimica a acestei vitamine la nivel molecular, se va observa o asemanare izbitoare intre structura sa moleculara si cea a testosteronului. Asadar, bazandu-ne pe dovezile obtinute in urma experimentelor si pe faptele enumerate, nu ar fi o greseala sa conchidem ca exista o legatura directa intre vitamina D si nivelul de testosteron din organism.

Se pune intrebarea cat de sigura este folosirea vitaminei D pentru marirea nivelului de testosteron? Mult mai sigura decat testosteronul administrat prin injectii, sau prin alte suplimente cu steroizi. In zilele noastre toata lumea cunoaste pericolele asociate cu consumul de steroizi artificiali si de hormoni pentru cresterea performantelor sportive sau cresterea masei musculare. Daca totusi se iau suplimente cu vitamina D se inlatura toate aceste riscuri, in plus sunt obtinute beneficii pe alte parti, precum imbunatatirea sanatatii oaselor prin facilitarea absorbtiei de calciu.

Se poate trage fara nici un dubiu concluzia ca un consum de suplimente de vitamina D nu are decat un efect pozitiv cand vine vorba de cresterea niveluluii de testosteron; este o alternativa de luat in considerare in detrimentul tratamentelor cu hormoni si steroizi injectabili, intrucat are si multe alte beneficii pentru sanatate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *