Diamantele reprezinta materialele care se formeaza cel mai greu pe Pamant si sunt renumite pentru frumusetea lor, puterea si durabilitatea de care dau dovada. Acestea sunt cunoscute de oameni de mii de ani, iar numele lor provine dintr-un cuvant grecesc care inseamna invincibil.

Aceste pietre provin din adancul scoartei Pamantului, formata in urma presiunii incredibile la temperaturi relativ usor de gestionat. Acestea se formeaza sub crusta continentala, din carbon pur. De asemenea, carbonul poate sa provina fie din surse exclusiv non- organice, fie din surse organice sau dintr-un amestec din cele doua. Diamantele formate din carbon anorganic sunt numite diamante harzburgite, iar cele care iau nastere dintr-o cantitate de carbon organic sunt numite diamante eclogitice.

Asadar, diamantele se formeaza in adancuri, pe parcursul a milioane si milioane de ani, la o adancime de aproape 150 km, iar temperatura de care au nevoie pentru a se forma inregistreazaa valori de 1100 grade Celsius- o temperatura mai ridicata decat aceasta inseamna ca nu vor mai exista conditii adecvate pentru formarea lor. Acestea ajung la suprafata Pamantului in decursul a miliarde de ani, iar unele dintre ele au o varsta de peste trei miliarde de ani, putin mai tinere decat Pamantul insusi.

De asemenea, diamantele de mici dimensiuni pot fi formate in conditii extreme. Asadar, acestea iau nastere, de exemplu, in momentul in care meteoritii lovesc suprafata Pamantului. Desi nu au dimensiuni atat de mari incat sa aiba o valoare apreciabila, acestea servesc ca un indicator important a impactului meteoritilor cu Pamantul.

Care sunt principalele surse de diamante?

De-a lungul secolelor, India a fost sursa de top a lumii, unde se gaseau cele mai multe diamante, insa, intr-un final, aceasta sursa s-a epuizat. In lumea moderna, aproape jumatate din minele de diamante se gasesc in Africa de Sud si Africa Centrala, iar cea mai mare parte a acestor mine sunt detinute de diverse companii, cum ar fi Grupul De Beers, care este responsabil pentru mai mult de 40% din diamantele gasite la nivel mondial si care a dominat aceasta piata chiar de la formarea sa, din anul 1860.

Mine de mari dimensiuni exista si in Brazilia, Australia, Siberia dar si in anumite parti ale Canadei. Odata ce au fost gasite in mine, diamantele isi incep calatoria: sunt slefuite si lustruite pentru a da nastere acelor pietre frumoase pe care le vedem cu totii. Slefuirea diamantelor se face numai in cateva zone ale lumii: New York, Anvers si Tel Aviv.

 

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *