Oamenii de stiinta de la Universitatea din Haifa, Israel, au examinat impactul emotional pe care il are prima impresie, dezvaluind ca acesta ar fi un impact cheie in crearea de amintiri.
Autorul studiului, Dr. Shlomo Wagner, a declarat ca „se pare ca exista unele diferente care determina ca creierul sa functioneze intr-un alt mod dar si pe frecvente distincte. Astfel, am fost capabili sa descoperim o legatura intre sentimentul de entuziasm, activitatea ritmica din anumite zone specifice din creier si procesul cognitiv de formare a amintirilor. In esenta, aceasta descoperire explica de ce oamenii au tendinta de a-si aminti, in particular, prima impresie pe care au avut-o atunci cand si-au intalnit cel mai bun prieten sau partenerul de viata.”
In prima etapa a experimentului sau, Wagner impreuna cu echipa sa de cercetare, au reusit sa studieze, pe soarecii de laborator, modul in care zonele din creier reactioneaza, in momentul in care acestia socializau cu alti soricei. In timp ce creierul soarecilor se lumina atunci cand intalneau alti soareci pentru prima data, oamenii de stiinta au fost suprinsi sa vada ca zona de formare a amintirilor s-a aprins simultan cu cea care era iluminata atunci cand au cunoscut un soarec nou. In situatia in care soriceii se vedeau pentru a doua oara, cercetatorii au descoperit ca activitatea din ambele zone ale creierului a scazut semnificativ.
Psihologia si prima impresie
Mai deveme in acest an, o echipa de cercetatori de la Universitatea din New York, departamentul de psihologie, au descoperit ca abilitatea creierului de a-si retrai amintirile a fost imbunatatita atunci cand a fost asociata cu emotiile. De asemenea, acestia au mai descoperit ca diferite zone din creier au fost influentate de emotii distincte, iar, in decursul timpului, amintirile au devenit din ce in ce mai puternice. Impactul emotional al amintirilor dar si a experientelor noi pot explica de ce unele emotii se dezvolta progresiv in creier.