Trebuie stiut faptul ca, in lumea izolatiilor, exista trei majore tipuri de materiale care asigura o buna izolare in functie de spatiu sau de elementele de protejat in cauza. Acestea sunt reprezentate de materialele brute de izolatie, de izolatiile reflectorizante si de cele fonice, impotriva tuturor zgomotelor din exterior. De fapt, orice tip de element care previne fie transmiterea caldurii, fie electricitatii, fie a sunetului, este cunoscut drept izolator, iar procesul se denumeste izolatie.
Izolatia bruta la vrac
Aceasta este cel mai des intalnita in cazul izolatorilor termici. Materialele fabricate din acest gen de izolatie gazduiesc milioane de micro-buzunare, care tin aerul captiv inauntru. Deoarece aerul este un rau conducator al caldurii, asa ia nastere efectul de izolare. Acesta este motivul pentru care nu suntem sfatuiti sa comprimam asemenea elemente de lucru.
Exista cateva subcategorii si in aceasta situatie: paturile si rolele, placile rigide, spuma de izolare si scarturile de umplere. Toate aceste materiale fie sunt pompate, fie sunt suflate, fie amplasate in mod manual pe zona ce necesita a fi izolata. Rolele si paturile cu rol in izolatii cuprind fibra de sticla, vata bazaltica sub forma de cochilii vata minerala, lana naturala si poliesterul.
Placi rigide de izolat
In ceea ce priveste placile rigide de izolat anumite spatii si elemente constitutive ale locuintei, acestea sunt alcatuite fie din poliester extrudat, fie din folii de polistiren expandat. Cat despre tipurile de scarturi de umplere, aici putem avea in vedere fibra de celuloza, care este produsa dintr-o pasta de hartie care este pulverizata intr-o fibra fina. Un alt tip de izolatie de genul este si vata bazaltica granulata, care are proprietati similare cu vata bazaltica, cu exceptia faptului ca necesita impermeabilizare.
Mai exista si lana naturala care poate umple, de asemenea, acele locuri si colturi din casa ce permit aerului rece sa intre sau aerului cald sa iasa in exterior. Spuma de umplere este un material izolant care contine, de obicei, doua-parti lichid cu polimer, imbinate cu un agent de spuma. Acest lichid spuma este sprayat in cavitatile peretilor, ale tavanului sau chiar si ale podelelor, folosindu-se un varf special creat in acest sens.
Trebuie cunoscut faptul ca polimerul are proprietatea de a expanda si de a umple fiecare asemenea spatiu cu milioane de mici celule umplute cu aer, astfel avand loc o izolare eficienta si practica. Acest proces trebuie efectuat doar de catre un profesionist cu ajutorul unui echipament special. Numai o asemenea persoana poate amesteca si spraya in mod adecvat acea spuma.
Izolarea reflectorizanta si cea fonica
Primul tip de izolatie este fabricat, in mare parte, din foite de metal dintr-un material reflectorizant cum ar fi foliile de aluminiu laminat. Acesta poate diminua absorbtia si emisiile razelor soarelui prin reflectarea radiatiilor de caldura care ating suprafata stralucitoare. Acest material izolant este cel mai eficient atunci cand este utilizat in imbinare cu un strat de aer fara flux net.
Izolarea fonica este recurenta si proprietatile sale sunt incluse in cadrul mai multor materiale izolatoare mentionate anterior. Izolarea in masa, mai ales in cazul materialelor mai dense ca vata bazaltica, detine in aceeasi masura si proprietati de absorbtie a sunetului. Performanta izolarii fonice a oricarui produs de genul este data de catre specialisti, in functie de fiecare tip de izolator in parte. Si tipurile de materiale de tip patura sau role se instaleaza direct sub acoperisul de metal si pot absorbi toate zgomotele externe.
Daca ai aflat acum ce presupune fiecare tip de izolatie in parte, nu mai ai nici o scuza in a gasi si achizitiona ceea ce este mai potrivit pentru protejarea locuintei.