De la o simpla idee si pana la implementarea sa pentru a deveni un business de succes calea poate fi una destul de lunga. Orice antreprenor ar trebui sa cunoasca acest lucru, chiar daca ideea poate sa genereze vanzari si profituri enorme.
Multi dintre voi poate ca se intreaba care a fost inventia umana ce a inregistrat cele mai mari vanzari din toate timpurile. Daca va ganditi la haine, alimente sau gadgeturi, ati gresit. Cel mai bine vandut produs din intreaga lume este celebrul cub Rubik. O astfel de idee este cea care se transforma intr-un business de succes. Exista insa o serie de neajunsuri cu care se confrunta afacerile la nivel de start-up.
Intrarea pe piata este poate cea mai mare provocare: ideea poate sa nu fie unica si astfel vor exista si alte start-up-uri ce o promoveaza, sau business-uri deja consolidate in domeniu. Este necesara astfel o atentie deosebita la toate miscarile concurentilor, pentru a putea fi luate cele mai bune decizii.
Angajarile masive pot reprezenta un alt neajuns pentru afaceri in stadiu incipient. Datorita nevoii de inovare se face de multe ori greseala angajarii mai multor persoane decat este nevoie pentru a alimenta succesul.
Lichiditatile reprezinta o alta problema cu care se confrunta start-up-urile. A atrage investitori poate fi dificil, intrucat afacerea este la inceput si nu prezinta nici un fel de garantie a succesului. Orice problema financiara poate duce la un esec total, lipsa lichiditatilor fiind astfel un mare neajuns.
A rezista testului timpului reprezinta o alta provocare pentru orice afacere aflata la inceput. Situatia pe piata fluctueaza in mod constant. Intr-un astfel de context, multe business-uri se incheie inca inainte de a incepe. Din acest motiv ceea ce se ofera trebuie sa ramana ceva calitativ, ceva care sa atraga publicul in mod constant si care sa ramana pe piata timp indelungat.
Greu, dar nu imposibil – asa s-ar putea caracteriza obiectivul de indeplinit pentru orice business aflat la inceput. Perseverenta, calitatea produselor si serviciilor si orientarea catre nevoile clientului reprezinta cheia succesului. In acest fel provocarile anterior mentionate pot fi depasite, iar misiunea declarata dusa la indeplinire.