Primii pasi spre diversificare si ce rol are pediatrul in aceasta ecuatie

SanatateNiciun comentariu

Te afli aici:Primii pasi spre diversificare si ce rol are pediatrul in aceasta ecuatie

Orice mama sau in general adult care este parinte se simte presat de perioada de diversificare. Asta pentru ca trecerea este una majora de la consumul exclusiv de lapte la hrana solida, lichide inclusiv. Un moment de tranzitie de acest gen trebuie tratat cu maxima de seriozitate, astfel ca pediatrul joaca si el un rol important.

Primii pasi spre diversificare

Orice pediatru competent si bine pregatit, indiferent ca mergeti la un cabinet de pediatrie Targu-Mures sau in orice alt oras, va recomanda ca diversificarea sa inceapa la 6 luni. Ba chiar in anumite cazuri, spre exemplu la cei nascuti prematur, se poate astepta pana la 7 luni pentru un astfel de moment. Mai devreme de atat nu exista justificare, chiar daca cresterea in greutate nu este tocmai conforma cu graficele orientative.

Mai mult decat varsta in sine se considera ca este necesar sa se tina cont de un anume context pentru ca diversificarea sa fie inceputa. Spre exemplu, este de preferat ca in aceasta perioada sa nu existe o alta schimbare in plan, ceva ce intervine in rutina, calatorii sau schimbari majore. Asta debusoleaza copilul si il face mai putin receptiv la schimbarea alimentara. Trebuie sa fie apt sa stea in sezut, pentru ca alimentarea impune si o pozitie de acest gen.

Mergem la pediatru? Poate ca suna exagerat pentru unii, insa un pediatru poate sfatui un parinte cu privire la diversificare. In functie de dezvoltarea acestuia pot fi anumite impuneri in programul alimentar zilnic. Chiar si cand nu sunt situatii speciale, un pediatru poate oferi un ghid pentru cum sa fie hranit copilul. Chiar si premergator acestei perioade, deci cu luni inainte de a-l hrani cu mancare solida, copilul trebuie sa intre in contact cu ritualul meselor, sa fie mereu in prezenta adultilor cand mananca, sa participe, sa observe pofta si concret modul in care se consuma alimente. Veti observa ca asta va starni curiozitatea si il face pe copil mai dornic de a incerca solide.

Cu ce incepeti? Cu piure de legume, de preferat radacinoase la inceput, foarte bine pasat, de consistenta cat mai lichida la inceput. Cateva lingurite vor fi de ajuns, pentru ca treptat sa se inlocuiasca o masa de lapte si ulterior tot mai multe dintre acestea, de peste zi. Pastrati regula de 3 zile, adica un timp in care nu mai introduceti un nou aliment, pentru a preveni eventuale reactii ca urmare a consumului.

De asemenea, tineti cont de posibile alergii din familie, ale parintilor mai ales. Intr-un context de acest gen sunt cu mult mai multe sanse ca bebelusul sa dezvolte un caz similar. Aici exista si o controversa, intre cei care recomanda ca oricum alergenii sa fie introdusi pana la varsta de un an, in mod special nuci, alune, capsuni, albus de ou etc. Altii in schimb spun ca mai bine se asteapta pragul de un an. Din nou, pediatrul ar putea sa va ghideze mai bine.

Diversificarea – intre impunere si rabdare

Trebuie mentionat ca un copil resimte starile parintelui, de stres, panica si toate sentimentele ce il incearca pe acesta cand se incepe diversificarea. Vazuta ca un „bau bau” al oamenilor mari, diversificarea impune o schimbare destul de mare, cu emotii la pachet. De fapt nu ar trebui sa fie interpretata astfel, ci luata ca atare si tratata cu naturalete. Aceasta este cheia succesului. Nu impuneti, nu fortati, adaugati rabdare si mizati cu incredere pe faptul ca cel mic va accepta foarte bine lingura dupa lingura savoarea preparatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus