Poveste pentru timpul prezent de Ruth Ozeki

Poveste pentru timpul prezent, de Ruth Ozeki, pe lista scurta a Man Booker Prize 2013

Romanul Poveste pentru timpul prezent (A Tale for the Time Being), de Ruth Ozeki, aparut anul acesta in traducere la Polirom, se afla pe lista scurta a prestigiosului Man Booker Prize, editia 2013.

Celelalte romane aflate pe lista scurta (selectate din cele 13 de titluri aflate pe lista lunga): We Need New Names, de NoViolet Bulawayo; The Luminaries, de Eleanor Catton; The Harvest, de Jim Crace; The Lowland, de Jhumpa Lahiri; The Testament of Mary, de Colm Tóibín (doua dintre romanele sale au fost publicate in colectia „Biblioteca Polirom”: Maestrul si Povestea noptii).

Romanul cistigator va fi anuntat in data de 15 octombrie 2013. Mai multe detalii:

http://www.themanbookerprize.com/man-booker-prize-2013

Poveste pentru timpul prezent (colectia „Biblioteca Polirom. Seria Actual”, coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu; traducere din limba engleza de Anamaria Lisman) spune cum scrisul si cititul pot lega doi oameni ce nu s-au vazut niciodata, totul prin intermediul unui jurnal gasit intr-o cutie de mincare Hello Kitty.

Romanul este o apologie a puterii miraculoase a scrisului si cititului de a lega, in ciuda distantei in timp si spatiu, oameni care nu s-au vazut niciodata. Nao Yasutani – o adolescenta japoneza care si-a petrecut copilaria in California si nu reuseste sa se adapteze la viata stresanta din Tokyo – a hotarit ca nu exista decit o singura cale de-a scapa de o singuratate chinuitoare si de torturile la care o supun colegii ei de scoala: sinuciderea. Totusi, Nao nu vrea sa dispara fara sa lase ceva semnificativ in urma. Ea da astfel curs inspiratiei subite de-a povesti intr-un jurnal viata fascinanta a strabunicii sale – o calugarita budista ajunsa la venerabila virsta de o suta patru ani –, fara sa banuiasca o clipa ca acesta ii va schimba destinul in intregime.

Alina Purcaru pe Bookaholic.ro: „Citesc Poveste pentru timpul prezent de Ruth Ozeki si ma minunez, pur si simplu ma minunez cum n-am mai facut-o de zeci de carti incoace.

Cu fiecare pagina ori am senzatia ca sint in preajma unor lucruri noi, ori ca ma intilnesc printr-un hazard nebun cu lucruri minunate si uitate. Faptul ca ele exista si ca sint aduse la lumina de o scriitoare atit de versatila, de inteleapta, de atenta la lume ma face sa simt ceva ce traim foarte rar: sentimentul de recunostinta pura pentru faptul ca cineva a scos din propria minte asa o poveste. Atit de mult m-au miscat primele zeci de pagini din cartea asta, ca daca romanul nu ar continua, as fi recunoscatoare si pentru atit. Asta nu e o cronica, ci confesiunea matinala a unui cititor fericit!”

Citeste mai mult de pe Roportal

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *