scanare

Pot medicii sa prezica moartea?

Stim ca fumatul determina aparitia cancerului pulmonar si ca unele mancaruri sunt mai sanatoase pentru organismul nostru decat altele. Beneficiem de modalitati destul de precise pentru a detecta diferite tumori sau bacterii si am devenit destul de profesionisti in identificarea problemelor noastre de sanatate. Cu toate ca am facut progrese remarcabile in lumea tehnologiei medicale, se pare ca un lucru ne tot scapa: abilitatea de a prezice viitorul.

Sigur, putem descoperi unele probleme de timpuriu cu ajutorul razelor X sau a altor controale medicale disponibile in societatea moderna. Ne putem uita la un pacient in faza terminala si putem estima cat mai are de trait. Dar niciodata nu vom putea privi o persoana perfect sanatoasa si sa estimam momentul in care va muri. Dar, conform unor rezultate ale unui studiu, oamenii de stiinta se afla foarte aproape de a putea face acest lucru. O simpla scanare a arterelor coronare- CAC- ar putea fi capabila sa identifice daca pacientii prezinta un risc in fata mortii in urmatorii 15 ani.

Ce este scanarea CAC?

O scanare CAC este un test cu raze X care cauta pete de calciu in interiorul peretilor arterelor coronare. Astfel de pete sunt numite calcificari si pot fi un indiciu precoce al unor boli de inima. Profesorul Leslee Shaw, de la Universitatea Emory School of Medicine, a colectat si a analizat scanari CAC de la 9.715 de participanti intre anii 1996 si 1999. Participantii nu au prezentat semne de boala in momentul in care au fost scanati.

Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca scorurile pacientilor in cadrul scanarilor CAC au prezis cu exactitate, cine va muri de o moarte timpurie in termen de 15 ani.

Scanarile CAC au fost utilizate si in trecut pentru a ajuta la estimarea prognozei unui pacient pe termen scurt, insa profesorul este de parere ca scanarile sunt capabile de a efectua o analiza pe termen lung. Pacientii cu scoruri mari de calciu sunt sfatuiti de catre medici sa adopte un stil de viata cat mai sanatos, care ar putea sa le prelungeasca viata.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *