google

In ultimii ani, masinile self-drive de la Google au calatorit in jurul lumii pentru a testa cat de bine functioneaza si cat de sigure sunt. Masinile au fost implicate intr-un total de 13 accidente rutiere, insa, se pare ca masinile Google nu au fost cele responsabile pentru niciun incident care a avut loc.

Cele mai multe accidente s-au petrecut in momentul in care masinile Google se aflau in spatele altor masini, care nu acordau foarte multa atentie la trafic. Masinile au facut, in total, un milion de kilometri, incepand cu anul 2009, cand s-a lansat pentru prima data masina fara sofer. Masinile sunt manevrate datorita existentei unor algoritmi complecsi, care calculeaza o multime de factori, inclusiv conditiile de vreme, culoarea rosie a semaforului si pot efectua unele miscari mici pentru a evita un accident. In mijlocul existentei acestor algoritmi, au inceput sa apara unele intrebari etice foarte ciudate.

De exemplu, este etic ca o masina sa fie programata sa omoare un om daca acest lucru ar presupune salvarea a mai multor vieti de oameni? Aceasta este o intrebare pe care cercetatorii o iau in considerare.

Ameen Barghi, om de stiinta, declara: „Imagineaza-ti ca esti responsabil cu dirijarea pietonilor la o trecere de pietoni. Un autobuz scolar se apropie, iar un grup de elevi se grabeste sa treaca strada. In acelasi timp, copilul tau, pe care l-ai luat la munca cu tine, a cazut jos de pe scari si nu se mai poate ridica. Pe cine vei salva? Grupul de elevi sau pe copilul tau?

Utilitarismul- teorie morala care depinde de doua dimensiuni- un criteriu al binelui si unul al raului-, intotdeauna ar sustine ca trebuie sa facem ceea ce va produce cea mai mare bucurie pentru un numar mai mare de oameni.” In alte cuvinte, daca se ajunge la situatia de a alege intre a arunca un om intr-un stalp sau de a veni din sens opus spre un autobuz, masina va fi programata pentru a face prima actiune.

Cu toate acestea, vei conduce vreodata o masina care a fost programata sa te omoare in anumite situatii? Chiar daca ar inseamna ca acest lucru presupune salvarea a altor oameni?

 

 

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *