parola

Fiecare dintre noi avem cel putin cate un cont de email, un profil pe o retea de socializare, sau utilizam un cont bancar prin facilitatea internet banking. Cand vine vorba de alegerea parolelor pentru aceste conturi online sau pentru orice alt tip de cont, nu multi fac alegerile potrivite.

In momentul de fata exista o serie de avertizari la crearea fiecarui cont online cu privire la siguranta parolei utilizate. Se recomanda folosirea literelor dar si a cifrelor, a simbolurilor speciale tolerate, pentru ca parola aleasa sa nu poata fi usor ghicita de catre hackeri sau alte persoane rauvoitoare. Exista insa persoana care utilizeaza parole extrem de simple, fie din ignoranta, fie din comoditate.

In fiecare an se intocmesc statistici online cu privire la cele mai proaste alegeri de parole. Cateva exemple ar putea sa starneasca rasul unora, insa exista astfel de persoane care isi pun drept parola „123456” sau „qwerty”. Lista poate continua. Cert ramane insa un singur fapt: parolele trebuie sa fie cat mai sigure, pentru a evita si preveni potentialele riscuri informatice. Se pot pierde date, se pot pierde chiar bani daca parola contului de internet banking nu este una sigura.

Daca v-ati gandit ca folosirea cuvantului „parola” este inedita (sau echivalentul englezesc „password”), aflati ca milioane de alti utilizatori ai internetului au gandit la fel. Si-au lasat astfel conturile de email, informatiile personale de pe retelele de socializare si chiar conturile bancare ca o invitatie pentru persoanele rauvoitoare.

Chiar daca parola aleasa pentru orice cont trebuie sa fie una usor de tinut minte pentru utilizator, asta nu inseamna ca trebuie sa fie foarte simpla. Dupa cum spun si recomandarile fiecarui site ce impune crearea unui cont, caracterele parolei trebuie sa includa toate acele elemente enumerate mai sus. Nu e chiar atat de dificil de memorat un cuvant, o insiruire de cifre (pot fi doar 2 sau 3) si un simbol. Securizand in acest fel conturile evitam sa apara acele „scurgeri de informatii” (stiu ca parca suna a replica luata din filmele cu spioni, dar asa este) care ne pot dauna.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *