adn

Modificarea ADN-ului poate ajuta la vindecarea bolilor

adnIn prezent, oamenii de stiinta au descoperit ca pot transforma codul ADN-ului al celulelor vii, care ar putea vindeca anumite boli genetice. Acestia isi doresc sa realizeze acest lucru cu ajutorul unei tehnlogii, care va fi mai ieftin si mai rapid. Dupa ce oamenii de stiinta au reusit sa modifice genele ADN-ul uman, se pare ca cercetatorii din California au descoperit o tehnologie care poate vindeca bolile. Cu o suma mai mica de 100 de dolari, noua metoda va permite oamenilor de stiinta sa creeze materiale de baza care vor fi necesare la modificarea genomului uman sau chiar a unui set intreg de ADN.

Noua tehnologie este inca in curs de dezvoltare

Oamenii de stiinta folosesc in metoda lor o secventa defecta a unei gene, incercand sa o inlocuiasca cu una sanatoasa. In total, oamenii au aproximativ 25.000 de gene care reusesc sa codifice proteinele care pot executa functiile vitale ale celulelor noastre. Insa, in ceea priveste ADN-ul, cercetatorii cunosc numai 80% din functiile totale ale acestora, iar restul de 20% va ramane de cercetat in viitor.

Astfel, pentru a demonstra aceasta tehnica nou descoperita, oamenii de stiinta au reusit sa modifice aproape 90% din ADN-ul bacteriei E. coli, care se gaseste la nivelul stomacului, reusind sa o divida in 40.000 de molecule diferite. Rebecca Heald, una din autoarele studiului declara ca aceasta noua tehnologie le va putea permite oamenilor de stiinta sa creeze un cromozom dupa care vor fi capabili sa ii urmareasca evolutia.

Cu toate ca oamenii de stiinta sunt increzatori in aceasta metoda, aceasta tehnica este inca in curs de dezvoltare. Se pare ca cercetatorii se tem de mutatiile pe care aceste procedee ar putea sa le genereze. Cu toate acestea, avantajele tehnicii inca nu pot fi contestate, insa ramane de vazut cum vor evolua lucrurile pe viitor.

Tehnica noua va permite lucrul cu o gena specifica, in care oamenii de stiinta spera sa aiba posibilitatea de a taia si de a lipi bucati de ADN, in ideea de a modifica functiile acesteia. Oamenii de stiinta au numit acest proiect CRISPR- Cas9.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *