internet

Internetul va ajunge peste tot

Potrivit unor estimari recente, mai mult de jumatate din populatia lumii nu are acces la Internet, iar in mai multe regiuni accesul catre net este unul nesigur. Bineinteles, acest lucru pune o adevarat piedica celor care lucreaza in afaceri si nu pot beneficia de comunitatea online de la nivel mondial. Investitiile in cabluri cu fibra optica pentru ca viteza Internetului sa creasca, pot fi foarte scumpe, iar din acest motiv infrastructura este de multe ori absenta in regiunile in curs de dezvoltare. Acest lucru nu a putut sa treaca neobservat de cele mai mari firme de tehnologie din lume. SpaceX, Google, Virgin Galactic si chiar si Facebook au anuntat planuri de a oferi acces la Internet celor care traiesc in regiuni lipsite de legaturi in mediul online. Pentru ca sa reuseasca acest lucru, acestia vor trebui sa dezvolte noi metode inovatoare de furnizare de servicii.

Organizatii care incearca sa extinda Internetul la nivel mondial prin metode mai ”neortodoxe”.

Compania SpaceX isi doreste sa lanseze mii de sateliti in orbita terestra joasa, iar acest lucru va stabili conexiuni la Internet chiar si in cele mai indepartate colturi ale lumii. Cu toate ca acest lucru ar putea deveni operational abia peste cinci ani, va dura aproape 15 ani ca sa ajunga la capacitatea sa maxima. Se crede ca acest sistem va ajunge la o suma de 10 miliarde de dolari.

Intre timp, chiar si compania gigant Google filtreaza cu aceasta idee. Project Loon isi doreste sa foloseasca baloane umplute cu heliu si care sa fie lansate in stratosfera, astfel ca acestea vor reusi sa faciliteze comunicarile intre Internet si utilizatorii de telefoane. Acest proiect a fost deja testat in Brazilia si Noua Zeelanda. Cu siguranta Google nu isi doreste sa ramana in afara acestui subiect.

Facebook a dat startului unui proiect numit Conectivity Lab. Intr-un efort de a provoca baloanele celor de la Google, acest ”Lab” va lucra la dezvoltarea dronelor care vor fi folosite pentru a ”livra” Internet. Dronele vor folosi puterea solara si vor zbura la o altitudine mai mare. De asemenea, Facebook isi doreste sa trimita date de Internet pe distante foarte mari, folosind lasere infrarosii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *