protectia muncii

Importanta protectiei muncii

Protectia muncii reprezinta modalitatea de a asigura linistea si reusita unei companii indiferent de domeniul de activitate. Aceasta cuprinde toate masurile de prevenire, cat si de instruire in cazul unor evenimente neplacute la locul de munca si de siguranta pentru desfasurarea activitatilor.

Protectia muncii cuprinde toate aspectele ce fac referire la siguranta si sanatatea angajatilor. Este vorba de un ansamblu de reguli si norme care includ toate aspectele ce pot aparea in anumite situatii. Prin instructajul protectiei muncii se urmareste limitarea sau anihilarea efectelor unor elemente nocive intalnite intr-un cadru profesional, care actioneaza constant sau intamplator.

O persoana prevenita valoreaza mai mult, de aceea, inca din prima zi a contractului, angajatul este informat si instruit despre normele de protectie a muncii pe care este obligat sa le respecte in totalitate. Prin respectarea regulilor sunt preintampinate accidentele sau bolile profesionale, i se asigura angajatului securitatea necesara in timpul prestatiei la serviciu, il ajuta sa isi pastreze sanatatea si capacitatea de munca in cadrul orelor de program.

In zilele noastre s-a adoptat un regim al protectiei muncii in orice institutie, inclusiv in scoli, in special la orele de tip laborator. Fiecare domeniu a adoptat regulile de protectia muncii in functie de activitatea desfasurata.  Nu orice persoana poate face o instruire a protectiei muncii. Persoanele desemnate pentru acest lucru trebuie sa indeplineasca o serie de conditii cum ar fi:

  • trebuie sa urmeze un curs de inspector de securitate si sanatate in munca de minim 40 de ore
  • trebuie sa fie prezenta in marea majoritate a timpului in cadrul societatii
  • activitatea respectivei societati nu trebuie sa genereze riscuri majore de sanatate in munca precum invaliditati permanente, decese etc.

Cum se poate considera un loc de munca sigur pentru angajati?

  • vor fi estimate riscurile de imbolnavire profesonala si de accidentare
  • va trebui intocmit un plan de prevenire si protectie care sa diminueze sau sa elimine riscurile identificate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *