Gresim pentru ca este in natura noastra sa facem asta. Este o vorba populara care spune ca „daca ar sti omul ce ar pati nici din casa nu ar iesi”. Nu putem fugi de ceea ce inevitabil se intampla insa cand vine vorba de stiinta nu ai cum sa nu eviti o greseala. Gramatica limbii romane ar trebui poate sa se includa pe lista acelor aspecte bine stapanite caci  e limba materna. Insa din pacate realitatea ne arata cu totul altceva.

In ultimii ani, cu tot scandalul si cifrele de rusine ale celor care sustin examene de bac spre exemplu, s-a intensificat interesul pentru ce inseamna sa vorbesti si sa scrii corect romaneste. Angajatorii recunosc ca au de-a face cu valuri de tineri care se lauda ca stapanesc si alte limbi, straine, insa nu stapanesc prea bine propria limba.

Din randul celor mai comune greseli se numara folosirea lui „decat”, „mai” sau lipsa lui „pe care”. Nu vom tine o lectie de gramatica caci este una destul de lunga. Insa pur romaneste, cand nu te ajuta nivelul de educatie, cand nu ai studiile necesare tot ar trebui sa stii ca  decat are legatura in sens negativ cu o comparatie (Sunt de acord cu asta decat cu alta).

Observand se pare un trend deja sa ai astfel de lipsuri multi spun ca se prea poate ca viitorul din punct de vedere al modului in care se fac angajari sa includa si un test de limba romana. Comunicare, indiferent la ce nivel si despre ce industrie este vorba, aduce se pare un necesar atat pentru munca interna cat si pentru modul de colaborare cu altii. In orice caz, comunicarea este baza si se pare ca tocmai aici gresim.

Si mai trist este ca acele cazuri ale celor care gresesc in acest sens sunt incadrate in randul oamenilor cu studii superioare.

De Madalin

Un comentariu la „Greseli comune, greseli ce te costa locul de munca”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *