Functionarea tranzactiilor cu Bitcoin

In acest articol vom incerca sa explicam ce este o tranzactie cu bitcoin, care este scopul sau si cum se realizeaza in fapt, pentru a ajuta astfel atat utilizatorii incepatori dar si cei mai experimentati ai criptomonedei.

Ca si utilizator trebuie sa te familiarizezi cu termenii si notiunile de baza, inainte de a-ti pune intrebarea cum functioneaza tranzactiile cu Bitcoin?

Definitii ale termenilor si abrevierilor

– Bitcoin scris cu majuscula se refera la protocol – codul, nodurile, reteaua si interactiunea peer-to-peer
– bitcoin scris fara majuscula se refera la moneda efectiva, banii trimisi si primiti efectiv sub forma criptomonedei
– tx este o abreviere pentru tranzactia bitcoin
– txid este abrevierea pentru elementul de identificare al tranzactiei
– Script – numele protocolului ce proceseaza si valideaza tranzactiile
– UTXO – prescurtare pentru Unspent Tranzaction Output (apare si sub forma de output)
– satoshi – 1 bitcoin = 100.000.000 satoshi

Ce este o tranzactie bitcoin?

O tranzactie bitcoin este un set de date aflate sub semnatura care sunt transmise catre retea, avand ca scop transferul de proprietate al unei cantitati de bitcoin de la o adresa la alta. Cand se trimite Bitcoin, tranzactia este creata din portofelul de client si trasmisa in retea, de aici fiind preluata de nodurile de retea, si de obicei in 10 minute destinatarul poate vedea suma tranzactiei ajunsa in propriul portofel.

Sumele diferite ce sunt primite de o adresa intr-un portofel bitcoin nu se amesteca, raman primite in aceeasi cantitate, pentru ca ulterior, cand se plateste ceva din acel portofel, creandu-se o noua tranzactie, acele sume sa fie folosite individual sau combinat in functie de valoarea ce trebuie achitata.

Patru adevaruri axiomatice despre tranzactiile cu bitcoin:

  • Orice cantitate de bitcoin, subiect al unei tranzactii, este trimisa intotdeauna catre o anumita adresa
  • Orice cantitate primita este blocata pe adresa destinatarului, care in mod normal este asociata cu portofelul bitcoin
  • De fiecare data cand cheltuim bitcoin, cantitatea cheltuita va fi luata din fondurile primite anterior si care se afla in acel moment in portofel
  • Adresele primesc bitcoin, insa nu pot trimite bitcoin, acesta este trimis dintr-un portofel.

Persoanele ce cauta pentru prima data bitcoin si se informeaza despre cum functioneaza tranzactiile adesea ajung sa critice ceea ce percep ei ca o majora slabiciune: intarzierea tranzactiei, durata fiind de aproximativ 10 minute din momentul in care se face plata si pana ce ajunge la destinatar. Includerea in acel block si asteptarea confirmarilor (de obicei 6 confirmari sunt necesare) cauzeaza acest lucru. Insa ca si in viata reala, cel ce accepta o tranzactie o verifica si o trece printr-un filtru inainte de a o valida. La fel functioneaza si tranzactiile cu bitcoin, este necesar putin timp pentru validare si pentru asigurarea ca suma ajunge unde trebuie, altfel exista riscuri care pot costa in plus fata de valoarea initiala a tranzactiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *