Equity Invest, societate romaneasca de brokeraj infiintata in anul 1998, vine cu o analiza forex de inceput de an asupra situatiei leului.Aflam ca acesta a suferit o depreciere de 1,6% in mai putin de o luna de la inceputul anului (pana pe 27 ianuarie) pe pietele financiare. Deprecierea a survenit pe fondul a doua motive distincte pe care le vom explica pe larg.
In prima etapa, s-a inregistrat o scadere a leului fata de euro cu 0,7%. Depreciserea a survenit in urma cresterii aversiunii fata de investitiile in zonele emergente.SUA au continuat propriile masuri de contractie monetara si in anul current potrivit Equity Invest.Astfel dolarul s-a intarit investitorii incepand sa intre masiv la cumparare;moneda a inceput sa ofere riscuri mici alaturi de randamente atragatoare astfel incat monedele regionale au resimtit imediat schimbarile. Alaturi de moneda romaneasca s-au mai depreciat fata de euro si forintul cu 1.1 % si zlotul si coroana ceha cu 0,6%.
In a doua etapa, leul a scazut in urma masurilor de relaxare a politicii monetare, initiate de BNR inca din primavara anului 2013.
Ce masuri a luat BNR in 2013?
In primavara, guvernatorul BNR afirma ca Romania va intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. Dobanda de referinta a fost redusa la 5 % in iulie si a ajuns la 4 % la sfarsitul lui 2013.Desi era asteptata o depreciere importanta a leului, scaderea dobanzii de referinta a avut influente foarte mici asupra situatiei monedei nationale, potrivit comunicatului Equity Invest de pe smartfinancial.ro.
Ce masuri a luat BNR in ianuarie 2014?
In prima luna din 2014, BNR a decis reducere adobanzii cheie la 3,75%. De asemenea a hotarat sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii. In consecinta lichiditatile de pe piata au crescut considerabil in urma eliberarii a 4 miliarde de lei.
In perioada urmatoare este posibila o noua crestere a dolarului, care ar putea exercita o noua presiune pe monedele regionale.