Din seria de curiozitati: de ce racim iarna

Mai ales pentru parinti perioada rece a anului este chinul de a se lupta mereu cu infectii respiratorii si tot felul de raceli ale copiilor. Insa totul se extinde si la adulti. Deja este oarecum o poveste banala. Ajungem sa asociem imediat ideea de frig cu raceala imediata.

Sa fie de vina faptul ca aerul este mai rece si asta irita gatul si plamanii? Sa fie de vina temperaturile scazute care ne fac sa ne imbracam mai gros si poate prea gros ceea ce duce la boala de sezon pe timp de iarna? De fapt explicatia este cu totul alta. Poate ca surprinzator pentru unii raceala se declanseaza din motive banale.

De vina ar putea fi si faptul ca transpiram cand ne imbracam prea gros si mentinem o umiditate pe corp care nu face bine. Insa adevarul motiv este acela ca stam prea mult in spatii inchise. Din cauza frigului avem tendinta de a nu deschide prea des geamurile spre exemplu. Preferam sa nu aerisim prea des si mare parte din timp il petrecem in compania altora insa in interior. Asta face ca virusul sa se raspandeasca de la unul la altul in cel mai simplu mod cu putinta.

Spatiile inchise „inmagazineaza” tot mai multi virusi si pentru ca aerul nu mai circula atat de des  in incaperi respiram mereu acelasi aer. Este si motivul pentru care in unele cazuri raceala nu mai trece ci se prelungeste. Asa ca sfatul numarul unu este sa nu ne ferim de frig pentru ca tocmai el va ingheta anumiti virusi.

De asemenea, specialistii spun ca nu trebuie sa uitam ca mentinerea temperaturii nasului la un nivel optim ne poate tine la distanta de debutul unei viroze de sezon. Se intelege astfel de ce unii se infofolesc din cap pana in picioare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *