Despre incalzirea globala

Economia de energie

Una dintre cele mai bune actiuni pentru reducerea incalzirii globale este reducerea consumului de energie prin:

Adoptarea de tehnologii moderne, care nu sunt energointensive. Acest lucru este valabil in special pentru Romania, a carei industrie se bazeaza pe tehnologii vechi. Consumul specific de energie primara pe unitatea de venit national este in Romania de circa doua ori mai mare decat media din Uniunea Europeana.
Reducerea consumului energetic prin reducerea iluminatului artificial. Pentru popularizare, in 2007 Sydney a avut initiativa stingerii luminilor timp de o ora, initiativa la care au participat 2,2 milioane de case si agenti economici. In 29 martie 2008 la initiativa au aderat inca 23 de orase mari din lume si au participat 50 de milioane de oameni, iar in 2009 „ora Pamantului” a fost in 28 martie, orele 20:30 – 21:30, tinta finnd un miliard de becuri stinse.
Eficientizarea transportului prin folosirea hidrogenului drept combustibil in locul hidrocarburilor, prin folosirea biodieselului drept combustibil regenerabil si prin inlocuirea transportului cu camioanele cu cel pe calea ferata.
Prin reducerea consumului de energie scade sarcina termocentralelor. Proportional scade cantitatea ce combustibil consumata, deci emisiile de CO2 in atmosfera. Productia de CO2 in Romania depaseste pe cea a Regatului Unit din cauza tehnologiilor ineficiente.

Biomasa

Arderea biomasei s-a practicat din cele mai vechi timpuri, oamenii folosind drept combustibil lemnul. Din punct de vedere al ciclului carbonului arderea plantelor este ecologica. Desi prin arderea lor carbonul cotinut in ele este eliberat in atmosfera sub forma de CO2, acest carbon provine chiar din CO2 din atmosfera, captat in procesul de fotosinteza. Deci arderea plantelor este un proces de reciclare a carbonului, spre deosebire de arderea combustibililor fosili, care introduce in atmosfera noi cantitati de CO2. Totusi arderea lemnului nu este o solutie buna, deoarece ritmul de regenerare al copacilor este mic, regenerarea lemnului durand cca. 30 de ani. O solutie alternativa este arderea porumbului, care in cultura se reface anual.

In acest caz culturile de porumb joaca rolul unui imens captator solar, ecologic. Pentru asigurarea necesitatilor energetice este nevoie de cultivarea cu porumb destinat arderii a cca. 15 % din suprafata agricola. Optiunea este sprijinita de American Corn Growers Assocication (AGCA – romana Asociatia Cultivatorilor de Porumb Americani) si National Corn Growers Assocication (NGCA – romana Asociatia Nationala a Cultivatorilor de Porumb). Arderea se poate face atat in termocentrale, care insa trebuie echipate cu instalatii de ardere adaptate acestui tip de combustibil, cat si in instalatii de incalzire individuale care ard boabe de porumb in loc de peleti, instalatii care se gasesc in comert. Alta cale este fermentarea porumbului in vederea productiei de etanol, insa aceasta este considerata o cale mai putin eficienta.

Tot drept culturi energetice pot fi considerate culturile de floarea soarelui, soia si in special rapita, uleiul rezultat (biodiesel) putand inlocui relativ simplu combustibilul pentru motoarele diesel ale autovehiculelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *