In ziua de azi, mai ales in mediul urban, este practic imposibil sa nu ai macar un cont de e-mail. La acesta, se adauga cel mai adesea un cont de Facebook, unul de YouTube, poate unul de Twitter. Cont pentru jocuri video, cont pentru un forum, cont pentru un site de stiri. Folosesti internetul pentru a te tine la curent cu ce se intampla in lume, fara sa fie nevoie sa urmaresti jumatate de ora de crime si violuri in prima parte a stirilor televizate. Il folosesti pentru a asculta muzica preferata si pentru a juca – evident – Candy Crush. De la un copil care cauta desene animate pana la un batran care cauta discografia lui Frank Sinatra, cu totii il accesam. Si devenim, fara sa stim, dependenti.
Pentru multi, primul lucru pe care il fac dimineata este sa-si verifice e-mailul si notificarile de pe Facebook. Asta in timp ce asculta muzica pe YouTube si eventual isi descarca noul episod din „Grey’s Anatomy” pentru mai tarziu. Cum prindem o clipa libera, facem acelasi lucru. Nici nu realizam ca e o rutina – internetul cuprinde atat de multe idei, filme, critici, comentarii, melodii etc – incat ni se pare ca facem un lucru nou, de fiecare data.
Imagineaza-ti o viata in care sa nu mai ai acces la internet … niciodata! Nu mai poti sa postezi pozele din vacanta, nu mai poti sa dai check-in in club, nu mai poti sa joci mici joculete. Chiar si mai rau, sa poti accesa filme pornografice gratis! Brusc, viata noastra pare mai goala, nu? Pentru unii, poate ar parea o gluma, insa exista persoane cu adevarat dependente de astfel de activitati.
Dependenta de internet a fost considerata initial o gluma – in 1995, Ivan Goldberg a publicat o satira in care aceasta era propusa drept o tulburare, fiind inspirat de patologia jocurilor de noroc ca sursa. Si acum iata-ne, cativa ani mai tarziu, intr-o lume in care 1 din 8 americani sufera de aceasta tulburare (intre timp acceptata ca fiind una adevarata). De asemenea, 30% din populatia unor tari precum China, Taiwan sau Coreea de Sud pare sa sufere de aceasta tulburare. Lucrurile sunt atat de serioase, incat in 2007, in Amsterdam a fost deschisa o clinica pentru vindecarea dependentei de internet.
Ce e de facut, daca nu ai bani, insa, de Amsterdam? Nu este atat de usor precum s-ar crede. Pe langa sustinerea de care ai nevoie din partea prietenilor si familiei, se recomanda tratament medicamentos, chiar. Sa speram ca cititorii acestui blog nu au probleme atat de grave!