donare

De ce e bine sa donezi sange

Unii dintre noi ne confruntam cu mari temeri cand vine vorba de prelevarea de sange pentru analize, dar mai ales cand vine vorba de donat sange. Analizele nu pot fi amanate, asadar cei ce au aceasta frica se intreaba de ce ar alege cineva sa doneze sange. Dincolo de aceasta frica sunt multe motive pentru care donarea de sange este benefica si aceste motive trebuiesc cunoscute.

De ce este bine sa donezi sange

Sunt pacienti si bolnavi care au nevoie in continuu de sange. Cei ce sufera de leucemie, spre exemplu, au nevoie de multe transfuzii pentru ca organismul sa le functioneze pe cat de bine posibil. Acesta ar fi numai unul din motivele pentru care ar trebui sa donam. Altii pot avea nevoie de transfuzii datorita pierderilor severe din urma unui accident. Odata identificate aceste nevoi urgente, vei putea sa te convingi ca a dona sange este o idee buna.

  • Procesul de donare este scurt si deloc daunator. Intepatura abia este simtita si intregul proces, cu tot cu inregistrare si donare, nu dureaza de obicei mai mult de jumatate de ora sau o ora. Efectiv recoltarea nu dureaza decat aproximativ zece minute.
  • Doar daca ai un nivel scazut de fier (ceea ce va fi verificat inainte de donare), vei fi afectat. Sangele se reface cantitativ in interval de 24 de ore de la donare, asadar nu ai nici un motiv de ingrijorare.
  • Daca esti ingrijorat in legatura cu bolile pe care le poti contacta, poti sta linistit. Totul este sterilizat si curat.
  • Odata cu donarea de sange ti se face si o examinare si niste analize pentru care nu platesti nimic. Poti tine astfel o evidenta asupra starii sanatatii tale in timp ce ii ajuti si pe altii care au nevoie.

Vei ajuta multe persoane aflate la nevoie, te vei simti mai bine – sunt motive suficiente pentru a dona sange. Vietile pe care le vei ajuta si sentimentul ca ai colaborat la imbunatatirea vietii si sanatatii comunitatii te vor face sa treci si peste frica de donare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *