Cand oamenii au nevoie sa-si aminteasca rapid un numar de telefon sau destula informatie pentru a trece un test, ei acceseaza memoria de scurta durata. Aceste memorii pot dura cateva minute sau chiar cateva secunde. Pe alta parte, in momentul in care vrei sa-ti amintesti detalii din copilarie accesezi memoria de lunga durata. Multi accepta faptul ca sunt uituci insa exista mai multe metode pentru a reusi sa ne imprimam informatii in memoria de lunga durata.
1. Subliniaza sau marcheaza textul pe care vrei sa ti-l amintesti in timp ce citesti o carte. Facand asta te implici mai mult in procesul citirii, crescand in acelasi timp sansa de a retine ce citesti.
2. Apeleaza atat la auz cat si la vaz, citind cu voce tare si repetand informatii cheie. Ia notite in timp ce asculti o prezentare sau o inregistrare audio sau in timp ce te uiti la un clip cu instructiuni. Facand aceste lucruri vei retine mai usor informatia in memoria de durata.
3. Foloseste cat mai multe conexiuni si cat mai multi indici pentru a muta informatii din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata. Desenele, schitele, schemele, pozele sau alti indici vizuali servesc foarte bine acestui scop.
4. Implica tehnici de retinere care ti se preteaza. Aceste tehnici impica jocuri, tabele, rime, acronime, cantece sau diferite fraze.
5. Mananca alimente care care imbunatatesc memoria si bea cat mai multa apa. Alimentele sunt cele cu proteine, vegetale, cu fibre, ceai verde, alune, oua etc. Nu consuma alimente cu continut ridicat de grasime sau de zahar. Un creier sanatos creste posibilitatea de a retine informatii pe termen lung.
6. Fa exercitii zilnic pentru a oxigena creierul. Astfel, il vei ajuta sa functioneze foarte bine.
7. Dormi minim sapte-opt ore in fiecare noapte. Lipsa somului cauzeaza pierderea concentratiei si incetineste capacitatea de retinere a informatiei. Somnul imbunatateste memoria.