O propunere de afaceri este de fapt o scurta descriere, un rezumat despre companie, care va atrage clienti ce iti vor aduce contracte si iti vor face afacerea sa prospere. Acest document include detalii despre ceea ce face exact compania, despre ce produse si servicii ofera. Propunerea de afaceri trebuie realizata dupa un plan bine stabilit, intrucat va duce la cresterea companiei si a renumelui acesteia. In general propunerile de afaceri sunt facute pentru doua motive: primul dintre ele ar fi ca se incepe o noua afacere si se cauta sprijin financiar, iar al doilea ar fi cazul extinderii, externalizarea afacerii curente. Cateva linii de baza ce va pot indruma in intocmirea unei propuneri de afaceri cat mai atragatoare sunt mentionati in continuare.
O scurta prezentare, un rezumat, trebuie sa starneasca interesul si motivatia investitorului sau cititorului de a cunoaste mai multe detalii. Daca acest rezumat este bine realizat, cititorul va fi impresionat si va continua sa citeasca. Limbajul folosit trebuie sa fie unul simplu si cat mai atragator pentru cititor; de multe ori o prezentare prea detaliata chiar din faza initiala plictiseste investitorul, este bine ca aceasta sa fie facuta ulterior. Prezentarea aceasta trebuie sa fie incadrata intre 2 si 4 pagini.
Cititorii si eventualii investitori trebuiesc informati despre istoricul organizatiei, si trebuie explicata necesitatea colaborarii sau investitiei in respectiva afacere. Istoricul trebuie sa cuprinda date exacte, precum cand a debutat afacerea, stagiul de dezvoltare in care a ajuns, structura departamentelor etc. Tot aici trebuiesc incluse realizarile anterioare, clienti valorosi avuti anterior si lansari de produse si servicii de succes.
Analiza sectorului de activitate pe care activeaza compania este la fel de importanta. Clientii si investitorii trebuie sa simta necesitatea produsului sau serviciului oferit. Analiza clientilor si a pietei tinta trebuie de asemenea inclusa, alaturi de informatii detaliate despre nevoile clientilor, locatii cu cerere preponderenta, aici putand fi folosite grafice si tabele pentru ilustrarea fluctuatiilor. Trebuie analizata si concurenta, strategiile de marketing, strategii operationale si financiare, pentru ca cel ce intocmeste aceasta prezentare sa se asigure ca potentialul investitor, client sau partener de afaceri a fost informat in legatura cu toate avantajele, oportunitatile si posibilitatile pe care le prezinta ideea.