Parintii care comunica unul cu celalalt pot evita anumite conflicte si de multe ori pot administra bine problemele care apar. Practicare respectului in cadrul unei familii este un mod efectiv de a invata copiii sa aiba abordari pozitive. Pentru ca respectul este si trebuie neaparat sa fie reciproc, demonstrarea respectului in fata celor mici ii invata cum se simte respectul si seteaza un exemplu de comportament potrivit.
Insuflarea manierelor
Invata copiii despre respect si maniere, modelandu-i acasa si asteptandu-te sa foloseasca ce invata. Exemple de maniere includ rostirea de cuvinte ca „te rog”, „multumesc” sau/si „scuza-ma”, atunci cand este nevoie. Foloseste aceste fraze cat mai des. Comportamentul respectuos include si altceva cum ar fi ajutorul si ingrijorarea, fundatii ale respectului.
Invatarea tolerantei
Cand familia afiseaza o atitudine de toleranta si acceptare, copiii invata foarte bine cum sta treaba cu respectul. Evitati prejudecatile si intoleranta fata de alti oameni, mai ales atunci cand copiii va pot auzi conversatia. Cand ai o atitudine deschisa si accepti faptul ca toti suntem diferiti, fara prejudecati, copiii tai incep sa invete sa fie toleranti, sa accepte pe toata lumea.
Comunicare de calitate
Conversatia pozitiva si ascultarea activa in cazul unei familii invata copiii cum sa comunice respectuos. Parintii pot demonstra respectul incurajand argumentarile, nu impunandu-si punctul de vedere. Ascultarea respectuasa demonstreaza valoarea si importanta comunicarii respectuase. Pe masura ce copiii cresc privind si urmarind, ascultand si experimentand comunicarea respectuasa in familie, de obicei se vor comporta la fel in societate.
Consistenta si promisiuni
Tinerea promisiunilor demonstreaza respectul. Lipsa consistentei si lipsa limitelor arata lipsa de respect. Trateaza-ti copilul cu respect. Pune-l sa-si faca temele, explica-i importanta insa ofera-i si timp de joaca dupa ce termina. Cand te porti asa cu copilul tau, va invata sa respecte si sa isi tina promisiunile facute altor persoane.