Certificat energetic pentru vanzari sau inchirieri imobile

De anul trecut (2013) incepand cu data de 19 iulie, a intrat in vigoare o lege care presupunea faptul ca nu se mai poate incheia nici un fel de contracte de inchiriere sau vanzare al unui imobil, fara ca acesta sa dispuna de un certificat energetic. In acel moment, un astfel de certificat costa intre 350 si 750 de lei.

Conform legii, fiecare proprietar sau administrator al unei cladiri, apartament, garsoniera, va trebui obligatoriu sa puna la dispozitie o copie a unui certificat energetic. In acest mod, cumparatorul va avea toate detaliile necesare despre performanta energetica a imobilului pe care il cumpara sau il inchiriaza.

In noile reguli sunt stipulate exact toate detaliile obligativitatii obtinerii unui certificat energetic pentru fiecare cladire in parte. In momentul in care cineva vrea sa vanda sau sau inchirieze, trebuie sa puna la dispozitie in anunt si informatii despre certificatul energetic.

Mai mult decat atat, in momentul incheierii unui contract de vanzare-cumparare, proprietarul va trebuie sa inmaneze noului proprietar, certificatul energetic in original. O copie a acestui certificat energetic va fi depusa la organul fiscal competent.

In continuare vedem care sunt toate cladirile ce trebui sa aiba obligatoriu un astfel de certificat. In principal, acest certificat de performanta energetica se realizeaza pentru cladirile care se vand, se construiesc, sunt inchiriate sau supuse unor renovari majore.

Este necesar un certificat de acest tip pentru toate locuintele unifamiliale, birourile si cladirile institutiilor de invatamant, blocurile de locuinte, hoteluri, restaurante, spitaluri, cladiri pentru servicii de comert, sali de sport, cladirile aflate in proprietatea cat si in administrarea autoritatilor publica si cele ale institutiilor care presteaza servicii publice.

Care sunt cladirile pentru care certificatul energetic nu este obligatoriu?

Potrivit legii, cladirile si monumentele protejate, cele cu valoare arhitecturala sau istorica, nu au nevoie de certificat energetic. Motivul este unul simplu: daca in cazul acestor cladiri s-ar aplica cerintele unui certificat energetic, li s-ar schimba complet si inacceptabil caracterul si/sau aspectul.

Nici cladirile ce sunt folosite ca lacas de cult sau cu scop religios nu au nevoie de un astfel de certificat. In categoria cladirilor care nu au nevoie de certificat energetic mai intra si cele provizorii, care vor functiona doar doi ani, atelierele si toate cladirile nerezidentiale din mediul agricol, cladirile rezidentiale utilizate mai putin de 4 luni pe an si cladirile independente care au o suprafata mai mica de 50 metri patrati.

Certificatul de performanta energetica include date cu privire la consumul de energie al unei cladiri. Performanta energetica este exprimata printr-o nota de la 1 la 100.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *