consum de cafea

Cafeaua cu “bune” si “rele”

          Cafeaua de dimineata a devenit un obicei obligatoriu pentru a incepe ziua in forma maxima, datorita efectului ei stimulant si energizant. Nu putem gasi decat cuvinte de lauda. Virtutiile cafelei se pastreaza doar in cazul unui consum moderat pe zi (sub 5 cesti/zi), iar pentru indulcire socotiti 20 de calorii pentru fiecare lingurita de zahar de orice tip, sau mai bine, folositi indulcitori.

Cafeaua mareste rezistenta la efort si creste performantele fizice, ajutand organismul sa transforme mai multe grasimi in energie. Cafeaua creste forta de contractie musculara, scade oboseala si imbunatateste functia respiratorie. In efortul cu durata prelungita si intensitate moderata (mers, alergare, inot), o ceasca de cafea bauta cu 30-45 minute inainte mobilizeaza eficient grasimea de depozit ca sursa de combustibil necesar miscarii.

Cafeaua nu are un efect negativ asupra inimii sau a sistemului circulator, daca este consumata in doze moderate. Cafeina produce o crestere usoara a presiunii arteriale, efect benefic in cazul hipotensivilor, iar palpitatiile, daca apar, sunt tranzitorii, lipsite de gravitate si nu evolueaza catre aritmie.

Cafeaua este diuretica, insa acest efect este modest, similar cu cel al apei sau al altor lichide. In plus, scade riscul aparitiei litiazei urinare si amelioreaza gradul de hidratare la sportivi sau persoanele in varsta.

Cafeaua relaxeaza musculatura neteda, atat in vasele sangvine, cat si in caile respiratorii. Prin detensionarea muschiilor bronhiilor, cafeaua poate preveni aparitia crizelor usoare de astm, iar vasodilatatia de la nivelul cerebral inlatura durerea caracteristica migrenelor.

Cafeaua creste nivelul colesterolului in sange, lucru valabil pentru variantele de preparare in care zatul este in contact cu lichidul (cafeaua la ibric). Sterolii din structura cafelei pot accelera sinteza de colesterol din ficat. Persoanele care au probleme cu acesta ar trebui sa consume variante tip espresso sau filtru.

Cafeaua in doze mari interfereaza cu nivelul calciului si poate creste riscul de osteoporoza la femeile dupa menopauza. Pentru a compensa excretia crescuta a calciului prin urina, se recomanda consumarea unei cantitati mari de lactate.

Cafeaua este un stimulent nervos, induce o stare de alerta cerebrala, favorizeaza munca intelectuala si creste puterea de concentrare. La persoanele sensibile poate provoca inclusiv insomnie sau tulburari de somn daca este consumata spre seara.

Cafeaua creste nivelul de atentie, imbunatateste functiile cognitive, mareste capacitatea de memorare si invatare. La varstnici, consumul regulat de cafea scade riscul aparitie maladiei Alzheimer, amelioreaza si conserva memoria si luciditatea, ii ajuta sa gandeasca mai repede.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *