Buburuza

Buburuzele sunt niste insecte oribile

Natura este plina de bestii oribile care arata de parca vor sa te manance – si chiar vor. Dar macar acele animale sunt oneste si arata ca pradatorii care sunt. Adevaratii pungasi sunt acele animale care arata complet inofensive, ba chiar adorabile, dar sunt exact opusul. De exemplu …

Buburuzele sunt colorate si atat de adorabile. Sunt probabil la egalitate cu fluturasii cand vine vorba de cele mai acceptabile insecte din punct de vedere social. Daca o alinti pe o fata folosind cuvantul „buburuza”, este un semn de iubire si afectiune. Alte insecte mai mici, insa, nu sunt fane la fel de mari ale buburezelor.

Da, acele micute si adorabile bubureze ascund un mare secret toata viata. Fiind strict carnivore, dieta lor este compusa din ganganii mici, moi, fara aparare, ca afidele. Corpul lor dragalas este de fapt o calota protectiva, permitandu-le sa intre intr-o ferma de furnici muncitoare si sa le masacreze, chiar daca acestea din urma sunt mult mai mari.

Dar macar avem acele punctuletele acelea dragute pe care le putem admira, nu? Mda, in legatura cu asta – nu este nimic adorabil legat de acest aspect. Bulinele nu sunt decat semne de avertizare pentru alte animale ca buburuzele au gust oribil si sunt otravitoare. Otrava nu ne poate faca noua rau, dar poate oricarei alte insecte care ar indrazni sa puna gura pe o buburuza.

In caz ca semnul vizual nu este de ajuns, o buburuza isi va elimina fluidele corporale toxice in gura pradatorului. Pot sa foloseasca aceasta practica si pe alte buburuze, infectandu-le cu un fungus otravitor care le omoara, lasand-o pe invingatoare sa manance copiii victimei.

Oh, da, copiii lor. Dupa cum este adesea cazul cu creaturile care sunt diabolice pe ascuns, buburuzele sunt niste canibali. Insa nu trec peste foame mancand cadavrul unui adult pe care l-au otravit pana la moarte. Nu, vor manca ouale. Sunt fara aparare si nu se pot misca. Prada perfecta pentru tiranii frumosi ai lumii insectelor.

1 thought on “Buburuzele sunt niste insecte oribile”

  1. Omuletule, afidele distrug pomii fructiferi! Buburuza este un agent „bio” (cum le place tampitilor) de eradicare a daunatorilor. Iti plac ciresele, visinile? Dar caisele, piersicile, merele si prunele? Sa stii ca afidele sunt dusmanii de moarte ai pomilor fructiferi ale caror roade le-am mentionat. Ele, buburuzele, sunt dusmanii „eco” care ucid afidele, afidele „saracutele lipsite de aparare” care distrug frunzele pomului infestat si implicit pomul insusi. Ce vei face? Le vei strivi fara mila pe buburuze? Vei linge „mierea” afidelor atat de protejate de furnicile care paraziteaza la randul lor, pomul fructifer?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *