botulism

Botulismul

Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute.

Exista 3 tipuri de botulism:

  • Botulismul alimentar
  • Botulismul “de plaga”
  • Botulismul sugarilor

Clostridium botulinum este o bacterie anaeroba (traieste in medii lipsite de oxigen). Acesta este motivul pentru care aceasta afectiune se intalneste des la consumatorii de conserve insuficient sterilizate sau neinchise ermetic. Bacteria se gaseste in natura in sol, legume, fructe, zarzavaturi etc. Astfel se caracterizeaza botulismul alimentar. Botulismul de plaga are loc daca bacteriile patrund intr-o rana si pot cauza o infectie foarte periculoasa, urmata de producerea toxinei botulinica la nivelul plagii. Botulismul sugarilor, este cea mai afectata forma de botulism din tarile dezvoltate, este determinata de ingestia sau inhalarea sugarilor de Clostridium botulinum si de producerea ulterioara a toxinei botulinice de catre intestinele sugarilor afectati.

  Simptome

 Semnele si simptomele botulismului transmis prin intermediul alimentelor debuteaza dupa 12-36 de ore de la consum. Debutul botulismului infantil se produce tot in acest interval de timp, iar botulismul aparut la nivelul ranilor debuteaza dupa aproximativ 10 zile de la contactul infectant.

   Botulismul transmis prin alimente si botulismul aparut la nivelul ranilor:

Semnele si simptomele botulismului transmis prin alimente si ale botulismului aparut la nivelul ranilor sunt: dificultate de deglutitie (inghitit) sau la vorbire; slabiciunea muschilor fetei; vedere dubla (diplopie); probleme ale respiratiei; voma, ameteli si crampe abdominale; paralizie.

Botulismul la sugari sau infantili

Copii mici pot face botulism daca intra in contact cu bacteria. Contaminarea este de obicei gastro-intestinala, iar sursele cele mai frecvent incriminate sunt mierea, siropul de porumb sau contact cu pamantul contaminat de bacterii.

Exista totusi si beneficii ale toxinei botulinice

Efectul paralizant al toxinei botulinice sta la baza utilizarii acesteia sub forma de medicament injectabil. Este vorba de binecunoscutul botox, medicament care contine o cantitate extrem de redusa de toxina botulinica si care este utilizat in atenuarea ridurilor faciale prin blocarea contractiei muschilor de la nivelul fetei.

Stiai ca chiar daca este o otrava, toxina botulinica se folosete si in scop medical la  tratarea transpiratiei exagerate (hiperhidrozei)?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *